Vad kostar en värmepump?

värmepump
Att installera värmepump är, som ni redan vet, en av de mest effektiva uppdateringarna av ditt hem som du kan göra. Det är ett sätt för dig att hitta uppvärmning som både är billig, effektiv och driftsäker, vilket gör att det i slutändan alltid kommer att vara en värd investering, oavsett vilken form av värmepump som ditt val i slutändan landar på. Det som du dock behöver tänka på är hur ditt nuvarande läge ser ut, för det är den initiala kostnaden som är den dyra. Och hur många kronor det i slutändan kommer att stå på fakturan beror helt och hållet på vilket alternativ du väljer och hur stort behov du har i ditt hem. Det är avgörande faktorer som kommer att göra stor skillnad från värmepump till värmepump – vilket gör det svårt att bestämma ett faktiskt exakt pris för dig och ditt hem. Det vi dock kan hjälpa dig med är ett uppskattat pris för varje typ av värmepumpslösning.

Pris för luftvärmepump
Det är inte direkt lätt att säga exakt vad det kommer att kosta med en installation av luftvärmepump, men vi kan utan tvekan säga att det är det billigaste alternativet. Det gäller alltså installationskostnaden, och inte nödvändigtvis det du sparar i långa loppet, men här finns det också variationer. Det är till exempel skillnad i pris på en luftvärmepump med luft/luft och en luftvärmepump med luft/vatten. Oavsett vad du väljer så är installationen av en luftvärmepump förhållandevis enkelt, och vilken (eller kanske vilka) du ska välja beror på hur mycket hela ditt hushåll kräver för att värmas upp.

Om vi ska uppskatta priset för en luftvärmepump så kommer pumpen och installationen att landa mellan 20-50 000 kronor, helt beroende på effekt, husets storlek, behov och så vidare. Fördelen är dock att det inte är speciellt svårt att installera, och själva energikällan är oändlig då det är från utomhusluften som luftvärmepumpen hämtar sin energi. Det i sin tur gör att pumpen blir känslig för årstider, då det är svårare och kräver mer kraft att hämta energi ur luft som är kallgradig. Du kan komma att behöva komplettera med annan uppvärmning, speciellt om du har stort hus.

Pris för bergvärme
Bergvärme är väldigt populärt och är oftast det första alternativet om människor fick bestämma utan att behöva ta med installationskostnaden i kalkylen. Anledningen är enkel – det är det mest driftsäkra, effektiva och miljövänliga alternativet som finns och har dessutom möjlighet att värma alla hus, stort som litet. Uppvärmning med hjälp av bergvärme är också det långsiktiga alternativet att välja, då ett energihål håller i många, många år.

Med bergvärme kommer du att behöva räkna på att priset för en installation inte kommer att hamna under 100 000 kronor. Det är med andra ord mycket pengar, och i den kostnaden så ingår arbetet med att borra det hål som behövs för att hämta upp den värmeenergi som finns lagrad i berggrunden. Sedan ska systemet installeras, och själva värmepumpen kalibreras för att passa ditt hushåll, vilket i sig kommer att ta lång tid och i slutändan kosta en ganska rejäl summa. Utbudet av certifierade företag som installerar bergvärme är emellertid stort i Sverige, vilket gör att du som kund kan kolla runt hos flera olika entreprenörer – ett bra sätt att kunna ställa priser mot varandra och förhoppningsvis få ner de initiala kostnaderna något. Tänk därför på att alltid begära in fler offerter!

Pris för jordvärme/sjövärme
Principen för hur en jordvärmepump och en sjövärmepump fungerar går att känna igen från bergvärmen. Tekniken bygger på samma maskineri, där det är värmen i marken och sjön som står för energin. Själva vätskan går igenom slangar som placeras antingen över en stor yta under gräsmattan, eller i en närliggande sjö – helt beroende på hur man själv vill ha det och vilka möjligheter som finns på respektive tomt.

Det du slipper när du använder dig av jordvärme eller sjövärme är kostnaderna som uppkommer när det ska borras i fallet med bergvärme. Det kommer visserligen innebära arbete för att få slangen på plats, där både mark och sjö behöver grävas i för att den ska ligga på ett bra djup och inte riska att påverkas av atmosfärens kyla. Dock finns inte lika mycket energi här som i ett bergvärmehål, men det kan många gånger vara tillräckligt för flertalet hushåll i Sverige. Kostnaderna för att installera jordvärme eller sjövärme ligger under 100 000, och priserna kan variera ganska kraftigt med tanke på hur mycket arbete som behövs göras, samtidigt som värmepumpen i sig spelar roll även här.